Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:49

Συντηρητική θεραπεία περιφερικής αρτηριακής νόσου

     Κάθε ασθενής που διαγιγνώσκεται με περιφερική αρτηριακή νόσο, σε όποιο στάδιο και αν είναι, οφείλει πριν από οτιδήποτε άλλο να υπακούει στις υποδείξεις του θεράποντος ή των θεράποντων ιατρών του. Σε κάθε τέτοιο ασθενή πρέπει να εξηγούνται σαφώς και με τρόπο κατανοητό οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την εξέλιξη της νόσου  τόσο για τη ζωή του όσο και για τη βιωσιμότητα των σκελών του.

     Το σύνολο των ασθενών αυτών πρέπει να τίθενται σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης. Αυτό θα αποσκοπεί στην εκτίμηση της εξέλιξης της νόσου, της συμμόρφωσης του ασθενούς στη θεραπεία και στις υποδείξεις του ιατρού και την αναγκαιότητα ενδεχομένως περαιτέρω εξετάσεων ή πράξεων. Πρέπει επίσης να αξιολογούνται η αρτηριακή πίεση με στόχο < 130/80mmHg. Επιπλέον το λιπιδαιμικό προφίλ του με στόχους την LDL χοληστερόλη <100mg/dl και την HDL >40mg/dl. Τα τριγλυκερίδια επίσης πρέπει να είναι <150mg/dl. Στους διαβητικούς ασθενείς απαιτείται στενή παρακολούθηση του σακαχάρου με στόχο τη γλυκόζη νηστείας να είναι μεταξύ 80 και 120mg/dl και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη <7. Όλοι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να τίθενται σε ένα πρόγραμμα άσκησης, κατά προτίμηση βάδισης. Τα οφέλη από την άσκηση είναι πολλά μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη παράπλευρου δικτύου, η καλύτερη ρύθμιση της πίεσης, του σακχάρου και των λιπιδίων, η απώλεια κιλών αλλά και η μείωση του stress. 

     Κάθε ασθενής τέλος οφείλει μόλις τίθεται η διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου να διακόπτει πλήρως και οριστικά το τσιγάρο.