Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 16:55

Μύθοι και αλήθειες για τη φλεβική ανεπάρκεια

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που διαδίδονται από στόμα σε στόμα μεταξύ των ασθενών αλλά και δυστυχώς από ιατρούς σε ασθενείς και αφορούν τις φλεβικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Αποτέλεσμα αυτών είναι αρκετοί παραπληροφορημένοι ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον αγγειολόγο - αγγειοχειρουργό, θεωρώντας αυτή μάταιη, ή άλλοι να αναβάλλουν τη θεραπεία τους.

Ο πιο διαδεδομένος ίσως μύθος μεταξύ συναδέλφων ιατρών και ασθενών είναι ότι η ανεπάρκεια των επιφανειακών φλεβών είναι αθώα. Δεν λαμβάνουν βέβαια υπόψη την πιθανότητα θρόμβωσης (επιπολής θρομβοφλεβίτιδας), πνευμονικής εμβολής, δερματικών αλλοιώσεων που μπορούν να φτάσουν μέχρι το στάδιο του φλεβικού έλκους που καθόλου σπάνιες επιπλοκές δεν είναι. 

Άλλος ιδιαίτερα διαδεδομένος μύθος είναι ότι η υποτροπή των κιρσών μετά από χειρουργική ή επεμβατική αντιμετώπισή τους είναι ο κανόνας. Σήμερα πλέον η υποτροπή οφείλει να είναι και είναι η εξαίρεση σε σπάνιες περιπτώσεις. Η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση και οι σύγχρονες τεχνικές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Συχνά επίσης ακούγεται από ασθενείς η άποψη ότι η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι επώδυνη ή δαπανηρή ή χρονοβόρα. Πλέον βέβαια με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως το laser η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται με μεγάλη ασφάλεια, γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς απαίτηση παραμονής στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο η επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό είναι αυτή που μπορεί να διαφωτίσει όλες εκείνες τις περιπτώσεις των διαδεδομένων, πλην όμως εσφαλμένων απόψεων περί των φλεβικών παθήσεων.