Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 08:41

Το καλοκαίρι έφυγε. Τα σημάδια του όμως;

   Το καλοκαίρι μας άφησε ημερολογιακά και σιγά σιγά υποχωρούν και οι ζέστες. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς εκείνοι που κάθε καλοκαίρι ή φέτος για πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά συμπτωμάτων που επιδεινώνονται και φουντώνουν αυτή την εποχή.

   Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί είναι αυτοί που τους θερινούς μήνες βασανίζονται από κάψιμο στα πόδια, καυσαλγία, οιδήματα, πρησμένα πόδια, βαριά και κουρασμένα πόδια, πόνο στα πόδια και τσιμπήματα. Δεν λίγοι εκείνοι μάλιστα που είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης είτε λόγω παραπληροφόρησης θεωρούν ότι αυτά τα βασανιστικά συμπτώματα είναι κάτι “φυσιολογικό”, κάτι που θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται και η σωτηρία τους θα είναι μόνο ο χειμώνας. Ευτυχώς λιγότεροι είναι αυτοί που το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθαν αντιμέτωποι με μια επιφανειακή θρόμβωση, μια επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, συνήθως σε έδαφος κιρσών που δεν έχουν εκτιμηθεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αρκετές είναι, τέλος, οι γυναίκες που τους μήνες αυτούς που πέρασαν είδαν τις ευρυαγγείες στα πόδια τους, τα “σπασμένα αγγεία”, να αυξάνονται και να τις ενοχλούν.

   Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά σύνηθες τα παραπάνω συμπτώματα να οφείλονται σε άλλοτε άλλου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια. Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό είναι ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι "φυσιολογικά", ούτε υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να τα υπομένουν στωικά. Όλοι σήμερα αξίζουμε και μπορούμε με την κατάλληλη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση να πετύχουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. 

   Δώστε ένα τέλος σε ό,τι σχετικό σας βασανίζει και χαρίστε στα πόδια σας υγεία και στους εαυτούς σας ευεξία και ενέργεια. Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον αγγειολόγο - αγγειοχειρουργό σας προκειμένου να πάψετε να μισείτε τα καλοκαίρια!