Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 06:35

Πόνος στα πόδια. Σε τι γιατρό να πάω;

    Ο πόνος στα πόδια είναι ένας από τους πιο συνήθεις πόνους που δοκιμάζουν για κάποιο διάστημα ή τακτικά αρκετούς ανθρώπους. Περιορίζει την κινητικότητά τους, χαλάει τη διάθεση τους, τους απομονώνει κοινωνικά, τους περιορίζει επαγγελματικά,  συμβάλλει στην άυξηση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς αυτοί, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά τέτοιο πόνο, που αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιος γιατρός - ποιάς ειδικότητας είναι ο κατάλληλος για την πάθηση τους και ξεκινούν μια χρονοβόρα και οικονομικά επίπονη αναζήτηση.

    Γιατροί λοιπόν διαφόρων ειδικοτήτων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται με τον πόνο στα πόδια, εξετάσεις, χρήματα, αναμονή, χαμένες εργατοώρες και θεραπείες που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα συχνά δυστυχώς οδηγούν στην εγκατάλειψη της προσπάθειας για ανεύρεση της αιτίας του πόνου και συνεπώς της ίασης του. Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές παραπέμπουν σε αγγειακή πάθηση και συνεπώς μια αγγειολογική - αγγειχειρουργική εκτίμηση είναι απαραίτητη.

    Ο πόνος στις γάμπες (γαστροκνημίες) ή στους μηρούς ή στους γλουτούς που εμφανίζεται στο περπάτημα μετά από σταθερή συνήθως απόσταση ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που απαντάται συνήθως σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, δηλαδή σε άτομα με πλημμελή αιμάτωση των κάτω άκρων τους εξαιτίας στενώσεων ή/και αποφράξεων των αρτηριών της κοιλιάς και των ποδιών. Ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή καπνιστές έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης, συνεπώς σωστό θα ήταν να εκτιμηθούν αγγειολογικά.

    Αφετέρου το έντονο κάψιμο στα κάτω άκρα, ο πόνος (καυσαλγία) σε συνδυασμό με ήπιο ή και σοβαρό οίδημα, οι κράμπες και το αίσθημα των βαριών και κουρασμένων ποδιών πολύ πιθανό να οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. 

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι αρκετές φορές η διάγνωση δεν είναι εύκολη. Απαιτείται συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς μπορεί να συνυπάρχουν περισσότερες από μία νόσοι με εκδηλώσεις στα κάτω άκρα. Ο αγγειοχειρουργός όμως είναι πάντα αυτός που με τη σωστή λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση καθώς και τις παρακλινικές εξετάσεις που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ή θα παραγγείλει θα διαγνώσει ή θα αποκλείσει την εκάστοτε αγγειακή νόσο. Επιπλέον αυτός είναι ο γιατρός που μπορεί με ασφάλεια να καθορίσει τη βαρύτητα μιας νόσου και να δώσει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.