Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 10:00

Διαβητικό πόδι. Απλές καθημερινές συμβουλές.

     Διαβητικό πόδι είναι το πόδι ενός διαβητικού ασθενούς με παρουσία έλκους, λοίμωξης ή εν τω βάθει ιστικές βλάβες.

     Υπολογίζεται ότι το 5% των διαβητικών είχαν κάποια στιγμή έλκος σε κάποιο πόδι τους. Το 15% πρόκειται να εμφανίσει ,ενώ στο 85% των ακρωτηριασμών προηγείται κάποιο έλκος. Καταλαβαίνει συνεπώς εύκολα κάποιος ότι πρόκειται για μια νόσο με μαγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την κοινωνία αλλά και για τον ασθενή και την οικογένεια του.

     Είναι γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει τα περιφερικά νεύρα και τα αγγεία του σώματος. Συνεπώς τα διαβητικά έλκη χωρίζονται σε νευροπαθητικά, όταν οφείλονται πρτίστως στην ελλατωμένη αισθητικότητα των κάτω άκρων, και σε νευροισχαιμικά, όπου βασική αιτία είναι η διαβητική αγγειοπάθεια, μακρο- ή μικρο αγγειοπάθεια.

     Σε κάθε διαβητικό συστήνεται καθημερινός έλεγχος των ποδιών του για τυχόν παρουσία κάποιας πληγής, φουσκάλας, κοκκινίλας, κάποιου κάλου ή κάποιου πρησμένου σημείου. Επιπλέον συστήνεται τακτικό και σχολαστικό κόψιμο των νυχιών των ποδιών. Τα νύχια πρέπει να κόβονται ίσα και ομαλά καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προς αποφυγή πληγών πέριξ αυτών. Προτείνεται επίσης το καθημερινό πλύσιμο των ποδιών με χλιαρό νερό και μετά από καλό στέγνωμα η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας. Πολλή προσοχή απαιτείται στα παπούτσια των διαβητικών. Πρέπει να είναι άνετα, ούτε φαρδιά , ούτε στενά. Απαγορεύεται αυστηρώς η βάδιση χωρίς παπούτσια (ξυπόλητος/η) προς αποφυγή δημιουργίας πληγών. Σημαντικό είναι τέλος κάθε διαβητικός να αποφεύγει πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκια κλπ) που μπορεί να του προκαλέσουν κάποιο έγκαυμα.

     Σε κάθε περίπτωση οτίδηποτε ανησυχεί τον ασθενή σε σχέση με τα πόδια του θα πρέπει να το γνωστοποιεί στον θεράπντα ιατρό του. Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και συχνά συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων (διαβητολόγος, αγγειοχειρουργός, λοιμωξιολόγος, ορθοπαιδικός) προκειμένου να αποφευχθεί ένας μείζων ακρωτηριασμός.