Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 11:13

Κιρσοί και εγκυμοσύνη

     Η εγκυμοσύνη για κάθε γυναίκα είναι  μία από τις ομορφότερες αλλά και πιο δύσκολες περίοδους στη ζωή των γυναικών. Μαζί με το θαύμα της νέας ζωής που συντελείται εντός του γυναικείου σώματος, λαμβάνουν χώρα και μια σειρά από αλλαγές που επηρεάζουν την εμφάνιση, τη σωματική αλλά και τη ψυχική υγεία της εγκυμονούσας. Σε πολλές γυναίκες με γενετική προδιάθεση σε φλεβική ανεπάρκεια η περίοδος αυτή σχετίζεται με την έναρξη των πρώτων ορατών φλεβών στα πόδια ή με σοβαρή επιδείνωση σε περίπτωση ήδη υφιστάμενης νόσου.

     Η αιτία της επιδείνωσης της φλεβικής ανεπάρκειας στην εγκυμοσύνη είναι πολυπαραγοντική. Αφενός η πίεση των φλεβών της πυέλου από το κύημα έχει σαν αποτέλεσμα την “παρεμπόδιση” της φλεβικής απορροής του αίματος των κάτω άκρων. Αφετέρου, όμως, οι ορμόνες και οι αλλαγές των συγκεντρώσεων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και η αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου έχουν και αυτά σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της φλεβικής κυκλοφορίας.

     Συχνά λοιπόν οι έγκυες με φλεβική ανεπάρκεια παραπονιούνται για πρησμένα πόδια, βαριά και κουρασμένα. Αισθάνονται κάψιμο στα πόδια τους, κνησμό ή και πόνο άλλοτε άλλου βαθμού. Μέσα στην όλη δοκιμασία της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά.

     Πριν λοιπόν και από την επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό σας, που σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που χρειάζεται, μερικές απλές συμβουλές είναι οι ακόλουθες: αποφύγετε την ορθοστασία και την παρατεταμένη καθιστική στάση. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και την ζέστη. Αντιθέτως ασκηθείτε με περπάτημα σε λογικά πάντα δεδομένης της κατάστασης πλαίσια, βάλτε τα ποδια σας ψηλά όταν ξεκουράζεστε, φορέστε άνετα φαρδιά ρούχα, κάντε ντους με δροσερό νερό και φροντίστε για μεσοδιαστήματα ανάπαυσης μεταξύ των διαφόρων δταστηριοτήτων σας. 

     Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων μετά τον τοκετό και τους πρώτους μήνες από αυτόν υπάρχει μια σημαντική βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας, τόσο των συμπτωμάτων όσο και της εμφάνισης.