Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 15:49

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη φλεβική θρόμβωση

     Η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, ειδικά μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών. Με τον όρο θρομβοεμβολική νόσο εννοείται  φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Αρκετά συχνά οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων έρχονται αντιμέτωποι με απόψεις και συμβουλές από “επαγγελματίες υγείας” που μικρή επαφή έχουν με τις τρέχουσες οδηγίες.

     Μύθος 1ος: Διαγνώστηκε θρόμβωση των κάτω άκρων, απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθηντήριες οδηγίες η διάγνωση μιας εν τω βάθει ή επιπολής φλεβικής θρόμβωσης δεν απαιτεί πλέον την εισαγωγή του ασθενούς παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

      Μύθος 2ος: Διαγνώστηκε θρόμβωση, απαιτείται κλινοστατισμός. Τουναντίον οι τρέχουσες οδηγίες κάνουν λόγο για πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών που μειώνει τη νοσηρότητα και βελτιώνει τα μακροπρόθεσμα συμπτώμτα.

     Μύθος 3ος: Διαγνώστηκε επιπολής φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων, δεν είναι ανησυχητική και δεν απαιτεί θεραπεία. Είναι πλέον γνωστό ότι και η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα σχετίζεται σε κάποιο ποσοστό με πνευμονική εμβολή συνεπώς η παραπάνω άποψη είναι αβάσιμη και δυνητικά επικίνδυνη.

     Η αλήθεια είναι ότι η θρομβοεμβολική νόσος ως μια ασθένεια με σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας απαιτεί τη δέουσα προσοχή από τον ασθενή και το γιατρό του. Απαιτεί άμεση θεραπεία, υψηλό βαθμό κλινικής επαγρύπνησης και υψηλό βαθμό εξοικείωσης του γιατρού με τη συμπτωματολογία που δεν είναι πάντα σταθερή.