Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 09:45

Πονάνε τα πόδια στο περπάτημα

     Ένα συχνό σύμπτωμα που κάνει τους ασθενείς να επισκέπτονται κάποιο γιατρό και τους καλύτερα ενημερωμένους έναν αγγειολόγο - αγγειχειρουργό είναι ο πόνος κατά τη βάδιση. Ο πόνος ο οποίος εμφανίζεται σταθερά μετά από βάδιση ή άλλη φυσική δραστηριότητα ονομάζεται αλλιώς και διαλείπουσα χωλότητα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ύφεση του με τη διακοπή του βαδίσματος. Για αυτό και εξαιτίας της αμηχανίας που προκαλεί σε κάποιους ασθενείς ονομάζεται και βάδισμα της βιτρίνας.

     Τί χαρακτηριστικά έχει όμως αυτός ο πόνος; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος αναπαράγεται επαναλαμβανόμενα εξαιτίας της ισχαιμίας των ιστών των κάτω άκρων στην άσκηση. Η υποάρδευση τους δηλαδή που οφείλεται σε στενωμένες ή αποφραγμένες αρτηρίες είναι αυτή που προκαλεί την έκλυση του. Αναλόγως λοιπόν με την εντόπιση των βλαβών υπάρχουν και διαφορετικά σημεία εντόπισης του πόνου. Συνηθέστερα πρόκειται για πόνο στις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς ή και στους μηρούς. Ο πόνος έχει συσφιγγτικό χαρακτήρα (σαν σφίξιμο) συνήθως και είναι σταδιακά αυξανόμενος.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς υποτιμούν τη σημασία των συμπτωμάτων τους ή τα αποδίδουν εσφαλμένα σε ορθοπεδικές παθήσεις (μέση, γόνατα κλπ). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Επειδή η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμη ισχαιμία, γάγγραινα και κίνδυνο ακτωτηριασμού είναι εύκολα αντιληπτή η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ο αγγειοχειρουργός είναι ο γιατρός εκείνος που με την κατάλληλη λήψη του ιστορικού, την λεπτομερή κλινική εξέταση και την αξιοποίηση των απεικονιστικών εξετάσεων θα θέσει τη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου, τις ενδείξεις και το είδος της θεραπείας καθώς και την ανάγκη για επανεξέταση.