Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 14:42

Ελαστικές κάλτσες

     Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που αναρωτιούνται : “μήπως να έβαζα κι εγώ ελαστικές κάλτσες; Πονάνε τα πόδια μου και μια γνωστή μου που της έδωσε ο γιατρός νιώθει πολύ καλύτερα”.

     Είναι γεγονός ότι οι ελαστικές κάλτσες είναι ένα ιατρικό προιόν με ευρεία χρήση στις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων. Εύκολα όμως μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι όπως και με άλλα προιόντα που έχουν ευρεία χρήση και εφαρμογή έτσι και με τις κάλτσες επικρατεί μεγάλη σύγχυση σε σχέση με τις ενδείξεις εφαρμογής τους, τον τρόπο και τη διάρκεια της θεραπείας συμπίεσης, την απαραίτητη πίεση που πρέπει να ασκούν στο πόδι, το ύψος της κάλτσας και τις αντενδείξεις τους. 

     Καταρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρήση ελαστικών καλτσών είναι μια ιατρική οδηγία που προϋποθέτει τουλάχιστον τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Υπάρχουν νόσοι (π.χ. θρόμβωση, κιρσοί) ή και συμπτώματα (π.χ. οίδημα) που για διάφορους λόγους δεν χορηγείται η ίδια κάλτσα σε διαφορετικούς ασθενείς. Ο γιατρός που σας συστήνει την εφαρμογή ελαστικών καλτσών θα πρέπει τουλάχιστον να έχει εξετάσει το αγγειακό σας δίκτυο και να έχει καθορίσει τις παραμέτρους της θεραπείας. Η αυθαίρετη, ανεύθυνη εφαρμογή ελαστικών καλτσών ή η παράταση επ αορίστον μιας ιατρικής οδηγίας που είχε δωθεί πριν χρόνια μπορεί να είναι επιζήμια ή ακόμη και επικίνδυνη για τα πόδια σας. Ειδικές ομάδες ασθενών που πρέπει να είνσι ιδιαίτερα τακτικοί στον αγγειολογικό τους έλεγχο αν κάνουν χρήση ελαστικών καλτσών είναι οι διαβητικοί, οι στεφανιαίοι, οι νεφροπαθείς καθώς και ασθενείς στους οποίους έχει διαγνωσθεί περιφερική αρτηριακή νόσος.