Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 07:58

Αεροπορικά ταξίδια και φλεβική θρόμβωση

     Είναι γνωστή σε αρκετούς η σχέση μεταξύ της φλεβικής θρόμβωσης και των μεγάλων σε διάρκεια αεροπορικών πτήσεων. Έχει βρεθεί ότι η σχέση αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή όταν το ταξίδι είναι πολύωρο (>5 ώρες) και όταν ο επιβάτης είναι χρήστης των οικονομικών θέσεων, προφανώς λόγω της στενότητας του παρεχόμενου χώρου.

     Τί συμβαίνει όμως στα αεροπορικά ταξίδια και υπάρχει αυτή η αύξηση των φλεβικών θρομβώσεων. Η καθήλωση στο κάθισμα του αεροπλάνου για αρκετές ώρες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (οξυγόνο, υγρασία, κλπ) έχουν σαν απότελεσμα τη μεγαλύτερη πιθανότητα για δημιουργία πήγματος αίματος εντός του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων. Ο κίνδυνος από αυτά τα πήγματα είναι να “μεταναστεύσουν” δια του φλεβικού δικτύου στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης είναι συνήθως πόνος στο πόδι, οίδημα, δυσφορία  ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και πλήρης απουσία συμπτωμάτων. Και η πνευμονική εμβολή όμως μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα από ασυμπτωματική νόσος μέχρι και με ακαριαίο θάνατο.  

     Καλό είναι αν σχεδιάζετε κάποιο μεγάλο αεροπορικό ταξίδι και τα φλεβικό σας δίκτυο σας προβληματίζει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη σε αγγειολόγο - αγγειοχειρουργό. Σε κάθε περίπτωση το περπάτημα στο διάδρομο του αεροπλάνου, η κίνηση των ποδιών, η καλή ενυδάτωση και η χρήση ελαστικών καλτσών είναι μέτρα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.