Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 08:13

Τελικά οι κιρσοί ξαναβγαίνουν. Μύθος ή πραγματικότητα;

      Ένας από τους πολλόυς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων είναι και αυτός της συχνής υποτροπής τους. Είναι αρκετά σύνηθες να ακούει κανείς ότι “γιατί να ασχοληθώ με τις φλέβες αφού και άλλοι που χειρουργήθηκαν μου είπαν ότι ξαναβγαίνουν”.

     Πέρα από τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια άποψη για πιθανές επιπλοκές των κιρσών εμπεριέχει και τη λανθασμένη αντίληψη της εφήμερης μόνο απαλλαγής από τους κιρσούς μετά από το χειρουργείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και κάποιες δεκαετίες η προεγχειρητική χαρτογράφηση των πάσχοντων σκελών με έγχρωμο dupplex (triplex) έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανεύρεση όλων των πηγών της ανεπάρκειας σε κάθε σκέλος. Συνεπώς ο προεγχειρητικός έλεγχος και ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης είναι εξίσου σημαντικός με τη σωστή εφαρμογή αυτής.

     Κάτι που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής που εμφανίζοναται πλέον σε αρκετές μελέτες στην αντιμετώπιση των κιρσών με laser σε σχέση με το κλασσικό παραδοσιακό χειρουργείο. Αφενός είναι η επί της ουσίας έλλειψη των τραυμάτων, που εξαιτίας της μη κακοποίησης των ιστών δεν προάγει τη διαδικασία της νεοαγγειογένεσης και αφετέρου η ίδια η φύση της επέμβασης που προυποθέτει κάποιο προεγχειρητικό σχεδιασμό και διερεύνηση των πηγών την ανεπάρκειας από τον αγγειοχειρουργό.