ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

 

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες που βρίκονται κάτω από την επιδερμίδα. Η διάμετρος τους κυμαίνεται από 0,1 – 1 χιλ. και εντοπίζονται κυρίως στα πόδια και στο πρόσωπο.

Μπορεί να εμφανίζονται ως μεμονωμένοι φλεβικοί σχηματισμοί:        

αν και συνήθως έχουν αστεροειδή, θυσανοειδή ή αραχνοειδή μορφή:

Σε αντίθεση με τους κιρσούς, είναι μικρότερες σε μέγεθος και δεν προεξέχουν στο δέρμα. Αν και πρόκειται για κατά βάση αισθητικό πρόβλημα, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αναφέρουν πόνο, κάψιμο και αίσθημα νυγμών τοπικά.

 

Αιτιολογία

Οι ευρυαγγείες αναπτύσσονται στα πόδια ως αποτέλεσμα της παθολογικής ροής του φλεβικού αίματος. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας στη κατάταξη κατά CEAP.  Συχνά προϋπάρχει κληρονομική επιβάρυνση, αυξημένη έκθεση στον ήλιο, εγκυμοσύνη και άλλοι παράγοντες.

 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση τους γίνεται με σκληροθεραπεία και με δερματικό laser. Το laser έχει καλό αποτέλεσμα σε μικρής διαμέτρου ευρυαγγείες. Η σκληροθεραπεία είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης ευρυαγγειών μεγαλύτερης διαμέτρου ή και φλαβεκτασιών. Πρόκειται για ενδοφλέβια έγχυση σκληρυντικής ουσίας (πολιδοκανόλη) που προκαλεί καταστροφή του ενδοθηλίου και μετατροπή της φλέβας σε ινώδη χορδή. Η όλη διαδικασία γίνεται κατά συνεδρίες στο ιατρείο και διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Συνήθως απαιτούνται 2-4 συνεδρίες.

 

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πρόληψης των ευρυαγγειών, η αποφυγή της ορθοστασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας, η άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισής τους.