ΚΙΡΣΟΙ


Οι φλέβες είναι τα αγγεία εκείνα τα οποία επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά, αντίθετα από τις αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στην περιφέρεια. Οι φλέβες οι οποίες μεταφέρουν το αίμα αντίθετα με τη βαρύτητα έχουν κατά κύριο λόγο βαλβίδες μονής ροής. Οι βαλβίδες αυτές, μαζί με άλλους μηχανισμούς, επιτρέπουν την ορθόδρομη ροή του αίματος. Στην περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν φυσιολογικά το αίμα παλινδρομεί εντός του φλεβικού συστήματος, αυξάνεται η φλεβική πίεση και οι φλέβες διατείνονται.

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες σκούρου μπλε ή μωβ χρώματος φλέβες, οι οποίες φαίνονται και ψηλαφώνται κάτω από το δέρμα. Έχουν συχνά οφιοειδή πορεία και συνήθως αναπτύσσονται στην έσω επιφάνεια των σκελών και στις γαστροκνημίες.

Οι ασθενείς με κιρσούς δεν έχουν πόνο κατά κύριο λόγο, αν και δεν είναι ασυνήθη συμπτώματα όπως βαριά και κουρασμένα πόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάψιμο, πρήξιμο, αίσθημα παλμών ή και κράμπες.

 

 Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

  Αν και οι κιρσοί μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν στον οποιονδήποτε, έχουν την τάση να εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Γυναίκες
  • Εγκυμοσύνη
  • Θετικό οικογενειακό ιστορικό
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή και ορθοστασία

 

Διάγνωση

Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να διαγνώσει τη νόσο με τη φυσική εξέταση του πάσχοντος σκέλους. Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να διενεργηθούν προκειμένου να τεκμηριωθεί η νόσος όπως η έγχρωμη dupplex υπερηχοτομογραφία, γνωστή και ως triplex.

 

Θεραπεία

Αρκετοί θεωρούν ότι η θεραπεία των κιρσών είναι ένα καθαρά αισθητικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση τους συχνά απαλλάσσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα στα πόδια που προαναφέρθηκαν και κυρίως προφυλάσσει  από την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβωσης, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει σαν επιπλοκή την πνευμονική εμβολή, η οποία όχι σπάνια οδηγεί στο θάνατο.

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς προκειμένου να μειώσει την επιδείνωση των κιρσών και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά τους. Μεταξύ αυτών η απώλεια βάρους, η ανάρροπη θέση των σκελών κατά την ανάπαυση καθώς και η χρήση ελαστικών καλτσών.

Στις περιπτώσεις εκείνες που τα ανωτέρω θεραπευτικά μέτρα δεν είναι αρκετά, απαιτείται πιο εξειδικευμένη επεμβατική αντιμετώπιση.

Σήμερα είναι πλέον στη φαρέτρα του αγγειοχειρουργού πληθώρα θεραπευτικών επεμβατικών επιλογών προκειμένου να προσαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Μεταξύ αυτών το laser ablation της μείζωνος σαφηνούς φλέβας, το ablation με ραδιοσυχνότητες, το κλασσικό χειρουργείο με εκρίζωση της σαφηνούς καθώς και η σκληροθεραπεία αφρού.

Το laser ablation είναι η θερμική κατάλυση και ο ενδοφλέβιος αποκλεισμός της μείζωνος σαφηνούς φλέβας, που συνήθως ανεπαρκεί. Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και μέθη και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία. Υπό υπερηχογραφική καθοδήγση γίνεται διαδερμική παρακέντηση της φλέβας, προώθηση οδηγού σύρματος και τοποθέτηση ειδικού θηκαριού. Στη συνέχεια η ίνα του laser μέσα από το θηκάρι και υπό υπερηχογραφικό έλεγχο προωθείται μέχρι 2 εκ. από την σαφηνομηριαία συμβολή. Κατά την πορεία της φλέβας γίνεται έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος πάντα με υπερηχογραφικό έλεγχο και στη συνέχεια ενεργοποίηση της ίνας. Αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει οριστικά την πάσχουσα φλέβα.

 

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος αποφυγής της νόσου, τα παρακάτω μέτρα μπορεί να συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης και της βαρύτητάς της:

  • Τακτική άσκηση
  • Διατήρηση βέλτιστου σωματικού βάρους
  • Αποφυγή ορθοστασίας
  • Ανάρροπη θέση των σκελών κατά την ανάπαυση
  • Διατροφή χαμηλή σε αλάτι