ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

 

Άλλο ένα δύσκολο και βασανιστικό για τους ασθενείς πρόβλημα που άπτεται του πεδίου δράσης του Αγγειοχειρουργού, είναι το λεμφοίδημα.
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει άλλο ένα σύστημα αγγείων, εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες: τα λεμφαγγεία.

Πρόκειται για ένα ευρύ δίκτυο αγγείων που συνήθως συνοδεύει τις αρτηρίες και τις φλέβες σε όλο το σώμα μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας, αφού απάγει τη λέμφο από τους ιστούς του σώματος, τη μεταφέρει στους λεμφαδένες που βρίσκονται σε συναθροίσεις σε συγκεκριμένα σημεία και από εκεί η λέμφος διοχετεύεται στο φλεβικό σύστημα και μπαίνει στη συστηματική κυκλοφορία του αίματος. Τόσο τα λεμφαγγεία όσο και οι λεμφαδένες έχουν σημαντικότατο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.

Η λέμφος περιέχει προϊόντα του μεταβολισμού των ιστών-κυττάρων, προϊόντα αποδόμησης των ιστών και εξουδετερωμένους παθογόνους παράγοντες, όπως μικρόβια και ιούς που μεταφέρει στους λεμφαδένες για να υποστούν επιπλέον αποδόμηση-εξουδετέρωση και στη συνέχεια να καθαριστούν από την κυκλοφορία του αίματος.

Βλάβη αυτού του δικτύου σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελείται αυτή η λειτουργία και να αθροίζεται λεμφος περιφερικότερα της βλάβης. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι τραυματική, μετά από χειρουργεία, ή κληρονομική (εκ γενετής). Το ορατό αποτέλεσμα αυτής της βλάβης είναι το οίδημα (πρήξιμο) περιφερικότερα του σημείου που έγινε. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μετεγχειρητικό οίδημα που σιγά σιγά θα υποχωρεί, μόνιμο ή προοδευτικά επιδεινούμενο όπως συμβαίνει σε κληρονομικές μορφές λεμφοιδήματος.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος αν πρόκειται για το μετατραυματικό ή το μετεγχειρητικό γίνεται με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή γάντι αν πρόκειται για το χέρι, φαρμακευτικές ουσίες που δρουν στο τοίχωμα των λεμφαγγείων και βελτιώνουν τη λειτουργία τους και αποιδηματική αγωγή.
Η θεραπεία της κληρονομικής μορφής γίνεται επίσης με ειδικές κάλτσες λεμφοιδήματος, ειδικές μπότες λεμφοιδήματος, λεμφικό μασάζ από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, φαρμακευτικές ουσίες που βελτιώνουν τη διαπερατότητα των λεμφαγγείων και είναι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που πάσχει, πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τη σωστή αγωγή και όσο πιο συνεπής είναι σε αυτή την αγωγή, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη και η πρόγνωση του προβλήματός του, γιατί πρόκειται για ένα συνεχώς επιδεινούμενο και βασανιστικό πρόβλημα.