ΝΟΣΟΣ BUERGER

 

Η νόσος Buerger (Bürger), ή αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα, είναι μορφή αγγειίτιδας. Η ονομασία της περιγράφει το κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αγγειακή φλεγμονή με θρομβωτικές αποφράξεις τμημάτων των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών και φλεβών, συνήθως στο περιφερικό μέρος των κάτω μελών αλλά μερικές φορές και των άνω μελών.

Διαφέρει από την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, επειδή δεν προκαλείται από συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας που στενεύει την αρτηρία, αλλά από φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος μαζί με τη δημιουργία θρόμβων μέσα στην αρτηρία.

 

Αιτιολόγία

Η οντότητα αυτή σχετίζεται ισχυρά με τη βαρεία χρήση καπνού και η εξέλιξή της εξαρτάται από το εάν εξακολουθήσει η χρήση καπνού. Για το λόγο αυτό, η νόσος Buerger ονομάζεται και νόσος των καπνιστών. Συμβαίνει τυπικά, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άνδρες.

 

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα γενικά οφείλονται στην ισχαιμία, δηλαδή, τη μειωμένη ροή αίματος προς το μέλος. Συνήθως περιλαμβάνουν πόνο των ποδιών ή δακτύλων κατά την ηρεμία με κάψιμο και μούδιασμα, επώδυνα έλκη ή γάγγραινα.

 

Θεραπεία

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της νόσου Buerger είναι η πλήρης αποχή από την χρήση καπνού. Ακόμη και το κάπνισμα 1-2 σιγαρέτων την ημέρα, το μάσημα καπνού ή η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης μπορεί να διατηρήσει τη νόσο σε ενεργό μορφή.

Στους ασθενείς που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα είναι απίθανη η εμφάνιση νέων βλαβών και γάγγραινας που θα απαιτήσει ακρωτηριασμό.